fbpx
0

Blog

Ako SCHUDNÚŤ raz a navždy s testom potravinovej intolerancie?

Ako SCHUDNÚŤ raz a navždy s testom potravinovej intolerancie?

Potravinová intolerancia nám vie znepríjemniť život vo viacerých oblastiach. Pre mnoho ľudí je problémom nielen nadúvanie, či bolesti brucha, ale aj problémy so zadržiavaním tekutín a problémy s hmotnosťou.

Porozprávali sme sa preto s odborníkom v oblasti výživy o chudnutí a vplyve potravín na telo. 

Dobrý deň, vedeli by ste sa predstaviť našim čitateľom, ktorí vás možno ešte nepoznajú?

Volám sa Libor Javro a som vyštudovaný výživový poradca. Som v tomto odbore inžiner a už 10 rokov radím svojím klientom v oblasti stravovania a docielenia svojho cieľa. Tie ciele bývajú najmä redukcia hmotnosti, venujem sa ale aj rôznym liečebným komplikáciám, potravinovým intoleranciám, športovcom, profi športovcom- dokonca aj naším olympionikom, ktorým pomocou stravy zlepšujem výkon. 

Prečo väčšinou zlyháva predsavzatie schudnúť? Kde robia ľudia najčastejšie chybu?

Zlyháva to najmä preto, lebo predsavzatie musí byť pevné rozhodnutie. Nemôže to byť vyskúšam/ uvidím.

Teda pre dlhodobé trvalé a udržateľné schudnutie je potrebné:

  • skutočne sa rozhodnúť,
  • nájsť správnu cestu,
  • mať pravdivé informácie ako schudnúť, nie skúšať bláznivé diéty z lifestylového časopisu alebo od kamošky,
  • nájsť si správnu pomoc, ktorá vás celým procesom povedie, a to aj v období, kedy sa vám nebude chcieť alebo nebude sa vám dariť držať správny režim.
 Ak nestíham cvičiť, stačí zmeniť jedálniček?

 Áno, pravdaže chudnúť sa dá iba stravou. Chudnutie je 80% o správnej strave a 20 % o pohybe. Mám klientky, ktoré majú minimálny pohyb a krásne chudnú.

 

Potravinovou intoleranciou trpí až 45% ľudí, ako môže test potravinovej intolerancie a následná eliminačná diéta pomôcť pri chudnutí? Je to vôbec možné?

Správne nastavená strava rozhoduje o chudnutí. Teda to platí aj pri tom, keď je zistená intolerancia. Odborník vám nastaví správnu stravu pri eliminácii potravín a taktiež nastaví stravu na redukciu hmotnosti, potom môže daná klientka alebo klient chudnúť. Ak by strava nebola správne nastavená, človek pravdepodobne nezačne chudnúť alebo v niektorých prípadoch môže chudnúť nesprávne. Je to hlavne v prípade, ak sa sám pokúsi nevhodne vyhodiť potraviny z jedálnička a nenahradiť ich správnymi alternatívami,  čím by si mohol uškodiť, pretože mu môžu chýbať živiny, čo má pre telo rovnaký efekt ako hladovka.

Podelím sa s vami aj o príklad z praxe. Nedávno som nastavil jednej mojej klientke jedálniček,  tej bolo zistených až 50 potravín, na ktoré trpí intoleranciou, a taktiež chcela chudnúť. Od vtedy ako so mnou spolupracuje nielen krásne chudne, ale jej aj prestali problémy, ktoré pred tým pociťovala, vďaka testovaniu a správnej eliminácii potravín.

 

Ako mi môže intolerancia na nejakú potravinu sťažiť chudnutie?

V tomto prípade ide aj o to, že sa človek necíti dobre vo vlastnom tele. Ak mu škodia určité potraviny, vtedy nemá až tak za cieľ chudnúť, ale hlavne sa najprv cítiť dobre.

 Akú radu by ste dali našim čitateľom aby sa cítili vo svojom tele čím lepšie?

 Rozhodnúť sa, že sa chcem cítiť lepšie! Vyhľadať na to odborníka, ktorý vám s tým pomôže. Niekedy stačí aj malá rada na to, aby ste sa začali posúvať správnym smerom. 

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu