fbpx
0

Blog

Ako vhodne zvoliť alternatívne potraviny pri potravinovej intolerancii

Ako vhodne zvoliť alternatívne potraviny pri potravinovej intolerancii

Potravinové intolerancie v dnešnej dobe zažívajú rozmach, a práve preto ľudia hľadajú alternatívne zdroje, napr. mliečnych výrobkov, ale aj náhrady za obilniny. Intolerancia na mlieko je jedna z najrozšírenejších, ale ako prísť na to, že trpím intoleranciou a nie alergiou?

Čo sú to potravinové intolerancie?

Potravinová intolerancia je neobvyklá reakcia tela na určité potraviny, ktorá sa môže prejaviť niekoľkými spôsobmi. Niektorí ľudia môžu trpieť jedným z príznakov, ako napr. neznesiteľné bolesti hlavy, zatiaľ čo iní trpia nadúvaním, migrénou či kožnými alebo dýchacími ťažkosťami. Na rozdiel od okamžitých príznakov potravinovej alergie, príznaky potravinovej intolerancie sa často objavujú o niekoľko hodín alebo dokonca dní neskôr.

Alternatívne potraviny, vhodné pre ľudí trpiacich akoukoľvek potravinovou intoleranciou, nájdete na stránke nášho partnera MámeChuť Raw & Bio e-shop . Tam si nájdete zdravé a výživné alternatívy k rôznym potravinám a dokonca aj jednoduché recepty s využitím týchto alternatívnych potravín.

Ako zistím či trpím potravinovou intoleranciou?

Pokiaľ pociťujete niektorý z vyššie spomínaných symptómov, môžete siahnuť po jednom z testov, ktoré sú určené na zistenie potravinových intolerancií. Najobľúbenejším testom je Food Detective. On, ale aj ďalšie naše potravinové testy sú založené na testovaní prítomnosti protilátok IgG voči daným potravinám. Môžete si vybrať zo širokého spektra testov, pričom sa líšia hlavne počtom testovaných potravín.

 

Aké potraviny mám zaradiť pokiaľ sa preukázala Intolerancia na mlieko alebo pšenicu?

Za prvé, je dôležité si uvedomiť, že potravinová intolerancia je vo väčšine prípadov dočasný stav, ktorý pri držaní eliminačnej diéty ustúpi. Eliminačná diéta sa zostavuje na základe výsledkov testu na potravinovú intoleranciu a jej trvanie sa odhaduje na 3-6 mesiacov. Po nej je vhodné postupne zaraďovať reaktívne potraviny a sledovať či sa objavia príznaky. Ak sa príznaky nevyskytnú, tak telo je už schopné dané potraviny tolerovať.

Medzi prirodzené náhrady, hlavne mliečnych výrobkov, ktoré sú bežnou súčasťou našej stravy, patria rôzne rastlinné produkty. Najobľúbenejšie sú kokosové, ryžové alebo sójové mlieko

Ako alternatívu k raňajkovým ovseným kašiam, môžete zvoliť aj obyčajnú ryžovú krupicu, pohánkovú kašu alebo ryžové kaše, ktoré si dochutíte podľa svojej preferencie. Na zachovanie pestrej a vyváženej stravy môžeme z času na čas siahnuť aj po nejakých maškrtách. V takomto prípade môžete siahnuť aj po kvalitnej čokoláde, ktorá je bez pridaného cukru od značky Red.

 

Výber je len a len na vás, avšak máte si z čoho vyberať a alternatív je neúrekom.

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu