Slnečnicový lecitín tekutý - 300g
8,80 € s DPH
Slnečnicový lecitín je čisto prírodný, rastlinný doplnok ľudskej výživy, ktorý je alternatívou sójového lecitínu. Slnečnica ako plodina nie je spájaná s genetickou modifikáciou a nie je alergénom. Výhodou slnečnicového lecitínu je jeho neutrálna chuť a vôňa. Zloženie: Lecitín zo slnečnice.
Dostupnosť: nedostupný
Kategória:
Funkčné potraviny a výživa
Lecitín patrí medzi tzv. fosfolipidy, ktoré tvoria hlavnú časť všetkých bunkových membrán, teda obal nervových, svalových a iných buniek ľudského tela. Hoci slnečnicový lecitín obsahuje spektrum prospešných fosfolipidov, jeho hlavnou účinnou látkou je fosfolipid fosfatidylcholín (cholín).
Použitie
Lecitín ako čisto prírodná látka vo forme emulgátoru v potravinách zabraňuje oddeleniu vody od oleja, prispieva k väčšiemu objemu cesta a spomaľuje žltnutie tukov. Lecitín je vhodné použiť pri domácom pečení chleba a koláčov, pri výrobe domácej čokolády, poliev, ďalej ako náhradu žĺtkov a masla.
- do cesta na chlieb: 1 lyžicu lecitínu na 1 kg zmesi
- ako náhrada vajec: 1 lyžica nahradí 2 žĺtky
- ako potravinový doplnok: odporúča sa 1 čajová lyžička denne
Výživové vplyvy užívania cholínu pre organizmus:
- Cholín prispieva k správnej látkovej premene homocysteínu. Homocysteín je aminokyselina, ktorú má v krvi každý človek a ktorá vzniká štiepením bielkovín. Jej vysoká hladina poškodzuje cievy, v dôsledku čoho vzniká náhla cievna príhoda, ischemická choroba srdca a zvyšuje sa riziko kôrnatenia tepien.
- Cholín prispieva k správnej látkovej premene lipidov, teda pomáha udržiavať cholesterol v rozpustnej forme a zamedzuje jeho ukladaniu v cievach. Je dôležitou súčasťou žlče, nevyhnutnej na trávenie tukov.
- Cholín prispieva k udržaniu normálnej funkcie pečene. Ak v strave nie je dostatok cholínu, dôsledkom môže byť hromadenie veľkého množstva tuku v pečeni, tzv. stukovatenie pečene.
- Hmotnosť: 300 g