Intolerancia na kvasnice
Ak Vám test ukázal pozitívne výsledky na pekárenské alebo pivovarnícke droždie, potom je potrebné ich vylúčiť úplne alebo znížiť spotrebu kvasníc na minimum.
Pekárenské a pivovarnícke droždie predstavujú 2 typy rovnakého organizmu, a teda ľudia, ktorí reagujú na jedny, obyčajne reagujú aj na druhé.
Droždie
Zo všetkých uvedených potravín je zrejme najťažšie vylúčiť práve droždie, pretože sa skrýva v mnohých spracovaných potravinách, teda je skutočne dôležité plánovať si jedálniček ešte predtým, než začnete s eliminačnou diétou na kvasnice.
Živé kvasinky sa používajú pri príprave a spracovaní potravín, kde sa premieňa cukor na oxid uhličitý a alkohol. Sú dobrým zdrojom vitamínu B, avšak ten môže byť získaný aj z iných potravín, ako je mäso, ryby, obiloviny, orechy a tmavá zelenina.
Aby sme zabezpečili konzumáciu stravy zbavenej kvasníc, je potrebné vyhnúť sa ich prírodným zdrojom, rovnako ako tým, ktoré sa do potravín pridávajú ako prídavné látky. Obmedzenie príjmu cukru v strave má taktiež pozitívny účinok tým, že sa zabráni rastu kvasiniek v tráviacom systéme.
Alternatívy ku kvasniciam
Vaše otázky na kvasnice
Prečítajte si naše odpovede na tieto otázky. Možno v nich nájdete odpovede, ktoré aj Vás zaujímajú.