fbpx
0

Blog

Histamín ako skrytý nepriateľ, o ktorom by ste mali vedieť

Histamín ako skrytý nepriateľ, o ktorom by ste mali vedieť

Napriek tomu, že sa histamín v tele hromadí postupne, veľmi často sú príznaky histamínovej intolerancie (HIT) zamieňané s bežnou alergiou alebo potravinovou intoleranciu. Je potrebné starostlivo pozorovať najmä opakujúce sa príznaky (pozri nižšie) z dlhšieho časového hľadiska.

Aké sú symptómy HIT?

Symptómy histamínovej intolerancie (HIT) zahŕňajú:

  • Migréna alebo časté bolesti hlavy
  • Insomnia alebo problémy so spánkom
  • Hypertenzia/zvýšený tlak
  • Arytmia srdca
  • Časté upchatie nosa a kýchanie
  • Žihľavka a sčervenanie
  • Nevoľnosť a zvracanie
  • Závraty
  • Úzkosť
  • Kŕče
  • Únava

V prvom rade je nevyhnutné identifikovať, či ide o bežnú alergiu na potraviny, alebo oneskorenú reakciu pri potravinovej alebo histamínovej intolerancii. Symptómy HIT sú veľmi podobné, ak nie v niektorých prípadoch rovnaké s bežnou alergiou alebo potravinovou intoleranciou, preto je histamínovú intoleranciu veľmi náročné rozoznať počas krátkeho obdobia.

Pri alergii je reakcia imunitného systému okamžitá, zatiaľ čo pri intolerancii na potraviny či histamín ide skôr o reakciu tráviaceho systému ako imunitného. Histamínová intolerancia (HIT) a alergia sa vzájomne nevylučujú, preto sa môže aj priebeh intolerancie pri alergii zhoršovať.

O potravinovej intolerancii a rozdieloch s inými druhmi intolerancie sa môžete dozvedieť viac v našom ďalšom článku venujúceho sa potravinovej intolerancii.

Hlavné dôvody zvýšenej hladiny histamínu

Pri nedostatočnej alebo nesprávnej funkcii enzýmu dochádza k vzostupu hladiny histamínu, čo môže mať za následok spomínané prejavujúce sa symptómy a neschopnosťou organizmu efektívne s nimi bojovať.


Čo je však dôvodom zvýšenej hladiny histamínu v tele?

  • Alergie (IgE reakcie)
  • SIBO alebo premnoženie baktérií
  • Nedostatok diamín oxidázy (DAO)
  • Podráždené črevá
  • Fermentovaný alkohol ako pivo, víno, šampanské
  • Potraviny s vysokým obsahom histamínu

Zdroje histamínu

Strava

Strava a príjem potravín bohatých na histamín, ako napríklad fermentované potraviny, sušené a konzervované mäsá, tvrdé syry, zákvas, paradajky, citrusové plody môžu symptómy značne zhoršiť, najmä v prípade, že sa intolerancia na histamín nerieši alebo sa stravovací plán starostlivo neupraví.

Trávenie

Rovnováha črevnej mikroflóry taktiež zohráva dôležitú úlohu a môže ovplyvniť produkciu histamínu. Antibiotiká, ako aj diéta môžu značne ohroziť permeabilitu čriev v dôsledku nárastu baktérií priaznivých na produkciu histamínu.

Niektoré baktérie ako Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri a Lactobacillus plantarum produkujú histidínkarboxylázu – enzým, ktorý môže konvertovať aminokyseliny histidínu na histamín.

Cvičenie

Aeróbne cvičenia uvoľňujú histamín v pomerne dosť veľkej miere, v dôsledku čoho je zvýšená šanca prejavu symptómov ako migréna alebo svrbenie najmä u ľudí, ktorí trpia na HIT.

Lieky a alkohol 

Niektoré lieky a alkohol sú blokátormi enzýmu DAO alebo sa podieľajú na zvýšenom uvoľňovaní histamínu. V prípade, že Vám bola zistená histamínová intolerancia, odporúčame sa poradiť s lekárom alebo lekárnikom o vhodných alternatívach.

Čo je predpokladom pre HIT?

Funkčnosť enzýmu – diamín oxidázy (DAO) je geneticky podmienená a s pribúdajúcim vekom môže aktivita klesať. Ďalšími predpokladmi pre HIT sú:

Ženské hormóny

Estradiol stimuluje tvorbu prostaglandínov, ktoré môžu prispieť k symptómom bolestivej menštruácie. No práve histamín môže spôsobiť nerovnováhu oboch hormónov, estradiolu a prostaglandínu.

Kožné problémy

Ľudia, ktorí trpia kožnými problémami, napríklad atopickým ekzémom majú väčšiu tendenciu mať vyššiu koncentráciu histamínu, ako aj zvýšenú hladinu histamínov pri konzumácii problémových potravín.

Zápal

Histamín má tiež vplyv na tvorbu a rozvoj zápalov a rôznych podráždení. Zápal, ktorý je vyvolaný histamínom a jeho zvýšenou koncentráciou v organizme môže viesť k zvýšenej náchylnosti na rôzne ochorenia, ako chronické zápaly, bolesti v krku, zubov, reumatické bolesti, opuchnuté uzliny, žihľavka či zosilnenie alergie, alebo skrížené reakcie.

Pri bežných vyšetreniach sa často histamín príliš neberie do úvahy a prehliada sa, preto nie je tendencia detailnejšie riešiť symptómy a problémy ďalej pretrvávajú, čo môže mať za následok zosilnenie reakcií tráviaceho traktu a náchylnosť na opakované choroby i zápaly

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu