Najčastejšie sa vyskytujúce alergie na potraviny
Potravinové alergie sa vyskytujú čoraz častejšie, a to u rôznych vekových kategórií, pričom sa stávajú epidémiou dnešnej modernej doby. Mnohokrát sa ľudia trápia s odlišnými zdravotnými komplikáciami, za ktorými sa môže skrývať práve problém so stravou.
Niekedy však aj napriek diagnostike a úprave stravy potiaže pretrvávajú, a potom už ľudia vyhľadávajú alternatívne spôsoby. Zaujímavosťou je, že doteraz okrem úpravy stravy nebol objavený žiaden konkrétny liek na vyliečenie potravinovej alergie, pričom z roka na rok sa počet pacientov s potravinovými alergiami zvyšuje a u ľudí sa opakujú tie isté problémové potraviny, ktoré si bližšie spomenieme v článku. Momentálne sa percentá ľudí s alergiou na potraviny pohybujú nasledovne:
- Dojčatá – 8%
- Deti – 5%
- Dospelí – 3-5%
Potravinová intolerancia versus alergia
Mnoho ľudí si mýli potravinovú intoleranciou a potravinovú alergiu, no je dôležité si zapamätať, že sa jedná o dve rôzne diagnózy s rôznymi následkami.
Viac informácií a detailoch o rozdieloch medzi potravinovou intoleranciou a potravinovou alergiou nájdete na našom blogu.
Potravinová alergia
Alergia je charakteristická silnou imunitnou reakciou organizmu – vyplavujú sa špecifické protilátky IgE. Za rozvoj alergie môže vo väčšine prípadov genetická predispozícia od rodičov. Jedinou účinnou liečbou pri potravinovej alergii je zatiaľ len vyhýbať sa alergénom. Alergia vzniká, pokiaľ organizmus vyhodnotí potravinu ako “nepriateľskú” a imunitný systém následne začne produkovať protilátky, aby sa organizmus ochránil.
Medzi ďalší obranný mechanizmus patrí aj tvorba histamínu a iných látok, ktoré sú spojené s alergických prejavmi.
Príznaky alergie
- Nádcha
- Opuch
- Ekzém
- Hnačka a zvaracanie
- Škriabanie v krku
- Chronický zápal nosohltanu
- Anafylaktický šok
Potravinový anafylaktický šok sa môže dostaviť 30 minút až 6 hodín po požití alergénu a radí sa medzi najsilnejšie prejavy alergických reakcií. Hovorí sa tiež o nej aj ako o multiorgánovej systémovej reakcii, pretože k nej prislúchajú aj určité prejavy. Medzi najčastejšie sa vyskytujúce symptómy patria:
- časté močenie
- svrbenie
- opuch
- zvýšený tlak a tep
- dýchavičnosť
Potravinová intolerancia
Potravinová intolerancia je reakcia organizmu na určité potraviny. Hlavným rozdielom medzi alergiou a intoleranciou je v tom, že potravinová intolerancia môže sama od seba po určitej dobe odznieť. Je však dôležité sa problematickej potraviny alebo potravinám vyhýbať.
Najčastejším typom potravinovej intolerancie je laktózová intolerancia, ktorá sa vyskytuje v každom veku, no u veľa ľudí vzniká práve v pokročilom veku. Vekom sa znižuje množstvo enzýmu, ktorý je schopný štiepiť laktózu.
Za reakciu intolerancie zodpovedajú špecifické protilátky IgG, ktoré sa začínajú tvoriť, akonáhle dôjde k stretu nestrávanej potraviny a črevných baktérií. Reakcia môže byť oneskorená a môže sa objaviť až o pár hodín či dní, pričom môžete naraz trpieť rôznymi potravinovými intoleranciami
Symptómy potravinovej intolerancie
Medzi hlavné a často opakované príznaky intolerancie na potraviny patrí:
- Bolesť brucha
- Zápcha a hnačka
- Syndróm dráždivého čreva
- Zadržiavanie vody
- Bolesti hlavy
- Akné
- Nespavosť
- Bolesti kĺbov
- Chronická únava
Našťastie, potravinová intolerancia nie je život ohrozujúce ochorenie v porovnaní s potravinovou alergiou. Avšak tak ako alergia, ani potravinová intolerancia by sa nemala podceňovať, ale skôr by sa mali dodržiavať potrebné pravidlá vedúce k eliminácii ťažkostí.
Najčastejšie potravinové alergény
Kravské mlieko – alergia na bielkovinu kravského mlieka
- Najrozšírenejšia alergia, ktorá sa vyskytuje u detí do 3 rokov
- Postihuje a poškodzuje tráviaci systém, kožu a dýchací systém
- Pokiaľ sa tento druh alergie objaví u detí, tak zvyčajne do tretieho roku života vyhasne, ale môžu vzniknúť iné alergické ochorenia
- Zvykne sa spájať s rozvojom astmy a peľovej alergie
- V 50 % býva alergia skrížená s kozím alebo aj ovčím syrom
Vajcia
- Vyskytuje sa hlavne u detí
- Prejavuje sa hlavne kožnými ochoreniami ako sú ekzém a urtika
- Nemusí to byť kontakt priamo s fajčiari, ale stačí aj zbytkový vaječný proteín, ktorý sa nachádza v spracovanej potrave, pečive, zmrzline atď.
- V predškolskom veku väčšinou táto alergia ustúpi
- Pokiaľ máte alergiu na vajcia, dávajte si pozor aj na niektoré očkovacie látky (hlavne: chrípkové vakcíny, vakcína proti kliešťovej encefalitíde a žltej zimnici)
- Môže dôjsť ku skríženej alergii s kuracím a slepačím mäsom
- V neskoršom veku sa môže tiež prejaviť alergia na perie
Arašidy
- Najčastejší celoživotný alergén, ktorý sa prejavuje už v detskom veku
- Arašidový tuk sa pridáva do rôznych potravín na zahustenie
- Alergikom stačí stopové množstvo na vyvolanie reakcie
- Často sa vyskytuje skrížená aktivita s inými strukovinami
Zeler
- Alergická reakcia na zeler patrí medzi najčastejšie príčiny smrti pri potravinových alergiách
- Tento druh alergie sa vyskytuje častejšie u ľudí, ktorí majú alergiu na palinu
- Skrížená aktivita môže dôjsť pri mrkve a koreninách
Syndróm čínskej kuchyne
- K tomuto syndrómu sa radí alergická reakcia na sójovú omáčku, glutamán sodný a oriešky v jedle
- Môže viesť k zhoršeniu ekzému a asmatickej dýchavice
- Typické príznaky sú: bolesti hlavy, závraty, búšenie v hlave, zahmlievanie pred očami
- Pri nadmernej konzumácii glutamánu sodného dochádza k ubúdaniu vitamínov skupiny B, hlavne vitamínu B6 – pyridoxín
Pšenica
- Tento druh alergie je často zamieňaný s celiakiou a intoleranciou na pšenicu
- Patrí k hlavným alergénom
- Ľudia, ktorí majú alergiu na pšenicu nie sú schopní tolerovať albumín a globulín, ktoré sa nachádzajú vo vonkajšej šupke zrna, a nestráviteľnú lepivú substanciu lepok nachádzajúci sa vo vnútri zrna
- Často býva spojená s alergiou na peľ pšenice
- Namiesto pšenice môžu konzumovať raž, pohánku, jačmeň a ovos
- Odporúčame pri tejto alergii skontrolovať aj citlivosť na lepok
Diagnostika potravinovej alergie
Dôležitou zložkou je rodinná anamnéza, ktorá môže indikovať rôzne typy alergií. K diagnostike dochádza na základe laboratórnych testov, ktoré sú založené na vyšetrení celkového imunoglobulínu E a špecifických potravinových imunoglobulínov E. Lekár počas návštevy v ordinácii tiež vykoná kožné testy.
Najlepšou diagnostickou metódou je vedenie denníka, v ktorom si pacient zapisuje všetko, čo počas dňa skonzumoval a ako sa následne cítil. Na základe toho vie lekár jasnejšie určiť diagnózu a stanoviť ďalšie testy.
Diagnostika potravinovej intolerancie
Ak vás trápia príznaky spomenuté pri potravinovej intolerancii, súvisieť môžu s tým, že vaše telo nevie správne stráviť určitú potravinu. Pre takýto prípad nájdete v našej pounuke testy, ktoré sa zameriavajú na diagnostiku potravinových intolerancií.
Potravinovú intoleranciu si môžete zistiť mimo lekárskej ordinácie, hoci aj doma. Naše portfólio produktov zahŕňa aj testy na potravinovú intoleranciu, ktoré sú založené na laboratórnej imunologickej technike ELISA. Táto metóda sa využíva na stanovenie rôznych protilátok – pri potravinovej intolerancii sa stanovujú protilátky IgG. Vybrať si môžete medzi dvomi typmi testov: Food Detective a FoodPrint.
Test Food Detective
Food Detective test sa považuje za základný test, ktorý testuje 59 bežných potravín. V tomto teste si môžete overiť, či netrpíte intoleranciou na tie najbežnejšie intolerantné potraviny, ako napríklad lepok, kravské mlieko, vajcia, arašidy, kvasnice, zeler a pod.
Test FoodPrint
Pri teste FoodPrint sa jedná o vysokopresný laboratórny test potravinovej intolerancie, ktoré sú rozdelené na základe počtu testovaných potravín. Rozsah testovaných potravín je od 120 do 220, a to od bežných potravín (mäso, obilniny, vajcia, kvasnice, mliečne produkty) po morské plody, exotické druhy ovocia a zeleniny, koreniny, ale aj na kakaové bôby.
Oba testy sú založené na vyhodnocovaní vzorky krvi, ktorú si môžete odobrať sami doma alebo vám ju odoberú v laboratóriu.